Startbijeenkomst 2016

Alleen of in een groepje kwamen de eerste studenten zenuwachtig binnen! Hoe zou de groep zijn? Spookte ook al de hele week door mijn hoofd. Wie is bijvoorbeeld Tessa, het enige meisje die mee gaat ?  Heb ik daar een klik mee? Uiteindelijk is het een erg gezellige en informatieve avond geworden!

Gerry opende de avond met het voorstellen van de projectleiders, hijzelf Gerry Blaauw, Frank Broeders en Hans Buissink. Naast de projectleiders werd ook de andere begeleiding voorgesteld namelijk, Frank Elsdijk onze onderzoeker van de RUG, Roelof Elling werkzaam bij de facilitaire dienst van Noorderpoort en Kees de Vries economie docent bij Terra MBO. Na dit voorstelrondje waren de deelnemers aan de beurt, best wel spannend om jezelf te moeten voorstellen!

Frank B. vertelde over de oorsprong van het project: Project Roemenië is eigenlijk ontstaan doordat de juiste mensen op de juiste plek waren. Frank woont namelijk in hetzelfde dorp als de dames van Actie Roemenië, deze dames pasten tevens altijd op zijn kinderen. Naast dat Frank projectleider is binnen Noorderpoort zit hij ook in het bestuur van Stichting Lamp., een stichting die over de hele wereld o.a. schooltjes bouwt in arme gebieden.
Frank bracht deze twee partijen met elkaar in contact en zette toen samen met Gerry Blaauw project Roemenië binnen Noorderpoort op. Er moest hiërarchie komen en hier is Hans Buissink de juiste persoon voor. Samen vormden zij in 2014 de basis van Project Roemenië. Maar ook Minke Kloppenburg van de afdeling Internationale projecten van het Noorderpoort heeft een belangrijke, ondersteunende rol in de gehele opzet gespeeld.

2014 was het eerste jaar waar de ploeg voornamelijk uit Noorderpoorters bestond met slechts een 3-tal leerlingen van het Alfa. In 2015 gingen er van beide ROC’s 10 leerlingen mee en dit jaar gaan er nu ook 2 leerlingen en een docent van het Terra-MBO mee.

Hans vertelde daarna, op zijn eigen wijze, hoe de dagelijkse structuur er uit zou zien en hoe de verschillende taken onderling verdeeld zijn tav de project leiding.

Frank E. een onderzoeker van de RUG, is in opdracht van het Miniserie mee. Deze onderzoeker gaat vanaf nu gesprekken met oud deelnemers en de nieuwe kandidaten voeren. Het eerste gesprek zal over de student zelf gaan, hoe staat die in het leven en wat wil die bereiken met Project Roemenië. Tijdens ons verblijf in Roemenië zal deze onderzoeker de laatste ander halve week ook nog langskomen. Hij zal de studenten gaan observeren en weer gespreken voeren. Ook heeft die ons gevraagd om tijdens de  periode iedere dag een kort verhaaltje te schrijven in ons ‘’dagboek’’. Na afloop van het project zal hij nog een laatst gesprek de deelnemers voeren en met al deze gegevens maakt hij zijn rapport.

Joke vertelde meer over Stichting Actie Roemenië zij zijn namelijk onze opdrachtgevers. Zij opereren al een lange tijd in Roemenië, zij delen voedselpakketen uit adopteren kinderen en helpen gezinnen. Project Roemenië is het grootste project wat zij ooit hebben gedaan. Met de bouw hopen zij om de kennis wat de kinderen op school krijgen te vergroten, er wordt o.a. geholpen bij huiswerk, de kinderen krijgen voorlichting over bv. hygiëne en zij willen de kinderen een warme maaltijd aanbieden.

Na afloop van deze avond werden de bodywarmers doorgepast en een groepsfoto gemaakt. Al met al was het weer een lange avond…. Gelukkig waren er veel deelnemers die aantekeningen hebben gemaakt en hopen wij een duidelijk beeld te hebben afgeleverd.

De komende week gaan Frank B, Hans en Roelof alvast naar Roemenië om het nodige voorwerk te gaan doen.

Op 30 maart is er een vervolgbijeenkomst waarbij dan ook de ouders zijn uitgenodigd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s