Dinsdag 12-04-2016 Het avontuur is begonnen!

Het avontuur is vandaag echt begonnen! Niet alleen voor de studenten, projectleiders maar ook voor de ouders en drie ROC’ s. Iedereen heeft er enorm veel zin in.

Midden in de nacht werd iedereen verwacht. Dit zorgde voor veel slaperige gezichten. Om stipt 03.00u vertrok de bus naar Stadskanaal, hier stond een grootte delegatie ons alweer op te wachten. Niet alleen ouders maar ook ooms en tantes stonden de studenten uit te zwaaien! Om 04.15u vertrok de bus uit Stadskanaal naar Dortmund. In de bus was het eerst erg lawaaierige dit veranderde al snel. Na een half uur lag meer dan de helft van de studenten en projectleiders al te slapen. Om 07.15u kwamen wij in Dortmund aan, eerst gaven de projectleiders de studenten de kans om te roken.

Hierna legde Frank aan iedereen uit, waaraan je moest denken tijdens je de vliegreis. Dit gaf de meeste studenten een beetje rust. Vervolgens werd alle bagage ingecheckt en gingen wij langs douane. Er werd iedereen opgedragen om alle aanwijzingen op te volgen, veel sneller dan verwacht waren wij door de douane heen. Iedereen is er zonder problemen doorgekomen. Pffff…..
Nu was het even wachten. Dat werd opgelost op met roken, een kaartje leggen of het nuttigen van het ontbijt. Om 08.30u zat iedereen in het vliegtuig. Een verandering t.o.v. vorig jaar was dat iedereen gereserveerde plekken had. Project Roemenië zat verdeeld over het hele vliegtuig, soms naast een Duitser, Nederlander of Roemeen. De vlucht verliep zeer voorspoedig en op de afgesproken tijd kwamen wij aan in Roemenië.

Voor velen was vliegen een totaal nieuwe ervaring, gelukkig heeft niemand dit als vervelend ervaren. Onze bagage en de dames van Actie Roemenië stonden al op ons te wachten. De bus stond al klaar en iedereen vertrok naar de huisjes. In de huisjes aangekomen pakte iedereen zijn/haar koffer uit, namen de huisregels door en dronken wat (geen alcohol ). Om 15.00u vertrok de bus naar de bouwplaats, hier kregen wij een rondleiding door het huiswerkverblijf en het huisje van de dames. Het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd. Het huisje van de dames is wind/waterdicht gemaakt terwijl vorig jaar er alleen tot de eerste verdieping was gemetseld. Binnenin het huiswerkverblijf zijn de muren gestuct.

Ook kreeg iedereen een rondleiding op de Gipsy Hill. Aan het begin het dorp is al aardig wat armoede te zien, maar hoe hoger je komt hoe slecht het wordt.(zie de foto’s in de galerij) Sorin had geregeld dat wij een kijkje mochten nemen in één van de huisjes. Dit was voor velen erg schrikken en kwam hard binnen. Hans gaf ook het voorbeeld dat de kosten van het gemiddelde mobiele abonnement van de studenten bijna net zo veel is als het bedrag waarvan een gezin in Tichindeal maandelijks moet leven. Dit konden velen niet geloven…..

Naast dat wij een kijkje mochten nemen in één van de huisjes, mochten er ook een paar studenten chocolade paaseieren uitdelen. Pasen valt namelijk in Roemenië op 1 en 2 mei, daarom ook de paaseieren. Alle kinderen waren erg blij met de eieren en zagen de studenten direct al als vrienden.
Op de Hill was het erg modderig, waardoor veel schoenen en kleren al erg vies werden. Wij liepen tussen de kinderen, kippen en paarden weer terug naar de bus.

Wij hebben afgesproken dat wij twee keer per week (dinsdag en vrijdag) naar een supermarkt gaan om inkopen te doen Om 17.30u vertrokken wij naar Kaufland, iedereen kocht wat te drinken en snacks. De studenten schrokken van de lage prijzen. Ook vroeg een student of het mogelijk is om hiernaartoe te emigreren. …. Rond 20.00u werden wij verwacht bij het pension onderaan de huisjes. De pensioneigenaar had een typisch Roemeens alcoholisch drankje voor ons klaargezet, dit is erg sterk en daarom kreeg iedereen maar een half glaasje. Er werd geproost op drie super weken.

Het diner was dit keer typisch Roemeens, wat bij velen in de smaak viel. Dit kan natuurlijk ook komen omdat iedereen erg hongerig was. Na het diner was er gelegenheid om in de dagboeken te schrijven. Dit voor het onderzoek vanuit het Ministerie.
Er werd de studenten aangeraden om op tijd te gaan slapen, vervolgens was het om 23.30u stil.

3 gedachten over “Dinsdag 12-04-2016 Het avontuur is begonnen!

 1. Het eerste nachtelijke avontuur zit er dus blijkbaar weer op. Heel veel plezier, werkze en ik blijf graag weer op de hoogte door je verslaglegging.

  Like

 2. het is heel erg fijn om te zien wat jullie allemaal mee maken op deze reis. En zo kan ik mijn zoon ook zien in deze omgeving dat vind ik fijn.

  Like

 3. Hoi Marco, Hein en iedereen. Er wordt al hard gewerkt zien we. Supergoed wat jullie allemaal doen daar. Succes allemaal bij dit prachtige project.
  We blijven jullie volgen.

  Groeten,

  Mevrouw Grooten en meneer Bos

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s